Bölümlü Protezler
Bölümlü protezler, kısmi diş kaybı olan kişilerde kullanılan takılıp çıkarılabilen bir diş protezi çeşididir. Bölümlü protezler, ağızda kalan bazı doğal dişlerin olduğu durumlarda, eksik dişlerin yerini almak için kullanılır. Bölümlü protezler, ağızda kalan dişlere dayanarak stabilite sağlar ve eksik dişleri tamamlarlar.
Bölümlü protezler, metal bir iskelete sahip olabilir veya tamamen akrilik baz üzerine yerleştirilmiş yapay dişlerden oluşabilirler. Metal iskeletli bölümlü protezler, dişler arasındaki boşluğu kaplayacak şekilde tasarlanır ve ağızda kalan dişlere özel kancalar veya klipslerle tutunarak yatay yöndeki stabiliteleri sağlanır. Akrilik bazlı bölümlü protezler ise dişetlerine oturacak şekilde şekillendirilir ve ağızda kalan dişlere destek olarak yerleştirilirler.
Bölümlü protezler, eksik dişlerin yerini alarak çiğneme fonksiyonunu düzeltir, estetik bir görünüm sağlar ve konuşmayı iyileştirir. Ayrıca, ağızda kalan dişlerin çene yapısını korumasına da yardımcı olabilir.
Bölümlü protezlerin düzgün bir şekilde takılması ve temizlenmesi önemlidir. Protezler, ağız hijyenine dikkat edilmediği takdirde kanca ve klipslerin geldiği dişlerde çürükleri, dişetleri hastalıkları veya protez altında enfeksiyonlar gibi problemler meydana gelebilir. Diş hekiminin protez bakımıyla ilgil direktifleri takip edilmelidir. Düzenli kontrollerde protezin uyumu kontrol edilmelidir.
Bölümlü protezlerin tasarımında günümüzde hassas bağlantı sistemleri daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassas bağlantılar, mevcut dişlerin metal destekli kronlarla kaplanarak boşluğa komşu bölgelerine yerleştirilen sürgü ve bağlantılarla oluşturulurlar. Bu sürgü ve bağlantılara yerleşen bölümlü protez uzantıları sayesinde geleneksel kancalı bölümlü protezlerin neden olduğu kötü görüntünün önüne geçilmiş olur. Hareketli bölümlü protezlerin yapımında vakanın uygun olup olmaması son derece önemli bir husustur. Dişsiz boşlukların iki yanında diş olup olmaması veya aynı çenenin tek veya çift tarafında dişsiz bölgelerin bulunması hareketli bölümlü protezlerin tasarımını etkiler. Hareketli bölümlü protez kararı verilirken dikkat edilecek bir diğer husus da vakanın implant destekli bir sabit protezle veya sabit bir köprü proteziyle tedavi edilip edilemeyeceğinin değerlendirilmesidir. Özellikle kemik miktarının implant tedavisine engel olduğu durumlarda, üst çenede sinüsün ileri derecede sarkık olmasından dolayı implant yerleştirilemeyecek olgularda, hastanın maddi durumunun implant tedavisine engel olduğu durumlarda veya dişsiz bölgenin bir sabit köprü protezi yapımı için çok uzun olduğu durumlarda hareketli bölümlü protezler kullanışlı bir seçenek olabilirler.