Çene ve Diş Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi, dişler,çevre kemik ve dil damak ile yumuşak dokuların cerrahi tedavisiyle ilgili diş hekimliği anabilim dalıdır. Cerrahi birimler bu alanlarda yapılacak tıbbı müdahaleleri ifade etmektedir. Dental implantlar, gömülü diş çekim cerrahileri gibi işlemler çene cerrahisi uzmanının ilgi alanına girer.
Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi
Çene eklem hastalıkları, temporomandibular eklem (TMJ) ve çevresindeki yapıların fonksiyonel bozukluklarına ve ağrıya yol açan bir dizi hastalığı ifade eder. Temporomandibular eklem, temporal kemilk ile alt çene (mandibula) arasında yer alan bir eklem olup, çiğneme, konuşma ve ağız açma gibi hareketleri kontrol eder.
20 Yaş Dişleri
20 yaş dişleri (üçüncü azı dişleri), genellikle diş sırasının sonunda, ağızda en arka bölgede bulunan ve sıklıkla çene kemiği içinde gömülü veya kısmen gömülü kalan dişlerdir.
Çene Kemiği Kistleri
Çene kemiği kistleri, çene kemiği içinde oluşan sıvı dolu, genellikle yuvarlak lezyonlardır. Bunlar genellikle ağrısızdır ve tesadüfen radyografide hekim tarafından tespit edilirler. Çene kemiği kistleri çeşitli tiplerde olabilir ve farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir dolayısıyla tedavileri de birbirinden farklıdır.
Gömülü Dişler
Gömülü dişlerin cerrahi olarak çekimi, çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılır. Gömülü 20 yaş dişinin doğru konumda bulunmaması, çevresinde kistik lezyon oluşturarak çene bütünlüğüne zarar vermesi,çevresindeki dişlere zarar vermesi veya enfeksiyona neden olması durumunda , ilgili dişin çekimi gerçekleştirilir. 20 yaş dişleri tüm çeneye yayılan şiddetli ağrı yapabilir,çevresindeki yumuşak dokularda kızarıklık ve ağrıya neden olarak çiğnemeyi zorlaştırabilir veya çevresindeki diğer dişlere baskı uygulayarak konumlarını bozabilir veya çürümelerine neden olabilir. Özellikle abse meydana gelmesi durumunda bu ağrı daha da şiddetlenebilir ve çene cerrahisi uzmanının müdahalesi gerekebilir. Bu gibi şikayetlerin oluşması durumunda ilgili dişin çekilmesi zorunlu hale gelir.
Lazer Diş Hekimliği
Lazer teknolojisi, diş hekimliği alanında birçok farklı uygulama için kullanılan etkili bir araçtır. Diş hekimliğinde lazerin kullanımı, hem tedavi süreçlerini iyileştirirken hem de hastalara daha rahat bir deneyim sunmayı amaçlar.